Викиманија

This page is a translated version of the page Wikimania and the translation is 31% complete.
Outdated translations are marked like this.

On August 9–13, 2017 we enjoyed:
five keynote sessions from world-renowned experts,
more than a hundred community-submitted talks,
two days of hackathon and preconferences,
and over a dozen workshops on topics including:

The future of editing Wikipedia - outreach in Africa - library partnerships - Wikidata tools - what readers visit - communicating your work - Wikimedia’s strategy - legal threats to free knowledge - Wikipedia in minority and endangered languages - Wikipedia in Iraq - medicine & emergency response - the gender gap - preventing online harassment - sounds and video - implicit bias - citations and references - the future of Wikisource and Wikiversity - real-time collaboration - global trends - leading teams - Wikidata and museums - making access affordable - the future of news - collaboration under censorship - education

And much, much more


The program included over 100 sessions, keynotes, pre-conference workshops, and a Hackathon.

Како и самата Википедија, Викиманија се одржува во непрофитен дух — ја приредуваат исклучиво доброволци. Потребна ни е Вашата помош за да ја оствариме конференцијата!

Пристапот на Викиманија ѝ носи исклучително голем и позитивен публицитет на вашата марка.

==

Што е Викиманија?

==
Викиманија е годишна конференција која ја чествува Википедија и нејзините збратимени проекти за слободно знаење. Подразбира три дена конференции, дискусии, собири, обуки и работилници. На неа се собирааат стотици доброволци и други предводници на слободното знаење од целиот свет и расправаат по разни прашања, настапуваат со свои нови проекти и приоди и разменуваат идеи.

Теми на конференцијата ќе бидат унапредувањето на слободното знаење, улогата на образовните и културните установи во движењето, правата на заштита на личните податоци, како и улогата на технологијата во полза на тие цели. На Викиманија 2017 поподробно ќе ја обработиме улогата на движењето во франкофонијата, и низа програмски елементи посветени на унапредувањето на францускиот јазик во проектите.

Покрај главното збиднување, имаме и други сродни настани: Хакатон на техничката заедница на Викимедиините проекти се здружува за да работи и придонесува, како и Сорстон, каде ветераните, но и новодојденците, се дружуваат за да зачуваат и стават на располагање разни пишани документи од историско значење.

The event is held in and around the Центарот „Шеретон Монтреал“, во Монтреал, Канада, од 9 до 13 август 2017 г. Сите се добредојдени — било да сте стручњак, ентузијаст, почетник или чисто љубопитен!

Sponsors